De meest gebruikte sjorring is de kruissjorring. Deze gebruik je als je twee balken kruislings met elkaar wilt verbinden.
Je begint met het maken van de mastworp (of een constrictor). Vervolgens sla je het touw kruislings om de balken zoals je hieronder ziet. Zorg dat je aan de voorkant altijd aan de buitenkant van het al gelegde touw langsgaat en aan de achterkant aan de binnenkant. Je krijgt dan een goede draaiing in de sjorring zodat je met het woelen de sjorring goed strak kunt aantrekken. Ook kan de knoop dan een beetje "leunen" op de mastworp. |
|
Als je drie keer rond bent geweest ga je woelen. Dit is het om de sjorring heen draaien van het touw. Het woelen is het belangrijkste onderdeel van de sjorring! Zorg dan ook dat je het touw altijd strak houdt en het niet weer los slipt. Woelen doen we twee keer.
Nu komt het moeilijkste onderdeel van de sjorring, de eindmastworp. Deze mastworp moet altijd zo dicht mogelijk bij de sjorring zelf zitten en het liefst ook direct beginnen na de laatste woeling. Sjorringen gaan altijd werken en als je de eindmastworp te ver van de sjorring af hebt wordt hij door de krachten op de sjorring weer losgetrokken met alle gevolgen van dien!
|
Als je een hele lange paal nodig hebt, maar die is niet beschikbaar dan kun je een bestaande paal verlengen door er een tweede aan vast te maken. Dit moet je wel op de goede manier doen, anders krijg je geen stevige constructie. Je gebruikt hiervoor de steigersjorring. Naast twee palen en een touw heb je ook nog twee wiggen nodig.
Zorg ervoor dat de palen elkaar genoeg overlappen. Bij palen van vier meter moet je ze bijvoorbeeld wel een meter laten overlappen om voldoende stevigheid te krijgen. Je begint de sjorring niet met het begin van het touw, maar in het midden. Zorg dat je zeker weet dat je het midden van het touw te pakken hebt en begin met een mastworp. Je windt het touw vervolgens om de twee balken heen, waarbij je ervoor zorgt dat de touwen elkaar om en om kruisen (zie tekening).
Eindig de sjorring met een platte knoop. Hierna moet je om de sjorring stevigheid te geven er nog een wig in slaan. Om de sjorring nog steviger te maken kun je het touw ook eerst nat maken. Touw krimpt als het opdroogt en dit zorgt ervoor dat de sjorring nog strakker wordt. Bedenk wel dat je de knoop waarschijnlijk niet meer los krijgt als je de sjorring met nat touw hebt gemaakt. Het natmaken werkt ook alleen maar met natuurlijk touw, niet met kunststof.
|
|
|